Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

Guru membina ilmu menyempurnakan akhlak

Selamat hari guru Malaysia

Selamat Hari Guru buat semua warga pendidik seluruh dunia. Tema hari guru tahun 2015 ini ialah  " Guru Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak" .Tarikh Hari Guru di Malaysia  disambut pada 16 Mei setiap tahun. Majlis Sambutan Hari Guru diraikan untuk menghargai jasa para guru yang banyak bekorban demi menyampaikan ilmu berguna untuk masa depan anak didik, agama, bangsa dan negara.Tugas sebagai seorang guru adalah sangat mulia.

Sambutan hari guru SAN Pekan Bongawan


Selamat hari guru diucapkan pada wife... tema pakaian tahun ni " back to school " .. cikgu atau ustzah dah macam anak murid... sempena sebutan hari guru SAN Pekan Bongawan, Papar, Sabah beberapa acara dan aktivti telah dirancang bagi meraih sembutan  hari guru 2015. Antara aktivti yang telah dibuat ialah penyerahan hadiah daripada anak murid kepada guru kesayangan mereka.. Ini adalah antara hadiah diterima oleh wife... boleh tahan banyaknya.... Pastinya menjadi guru kesayangan  anak murid.hadiah hari guru
hadiah hari guru


Tidak lupa juga ucapan Selamat hari guru kepada guru sekolah rendah SK Gadong , SMK Gadong dan Universiti Malaysia Sabah dimana tempat menimba ilmu satu ketika dahulu jasamu tetap dikenang.

Bayaran BR1M dikreditkan pada 28 Mei 2015

Pembayaran BR1M Peringkat Kedua Bermula Esok iaitu pada 28 Mei 2015.

Pembayaran BR1M Peringkat Kedua
BR1M

 
Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) peringkat kedua akan bermula 28 Mei 2015 dikatakan melibatkan 4.65 juta penerima. Pembayaran peringkat kedua itu turut melibatkan tuntutan rayuan yang diluluskan kepada 141,670 penerima. Melalui pengumuman Bajet 2015, kerajaan telah memutuskan agar pemberian BR1M pada tahun 2015 diagihkan kepada tiga peringkat. Pembayaran BR1M akan dikreditkan terus ke akaun penerima masing-masing. Manakala, bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank, surat kelulusan dan cek BR1M akan diposkan terus ke alamat penerima dan boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN), Maybank, CIMB dan Public Bank yang berhampiran. sumber BR1M : Utusan.Com/BR1M 
bagi penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) juga boleh membuah semakan status penerimaan di E-BR1M Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Apapun diharap dan dingatkan gunakan sebaiknya duit BR1M tersebut.

berkebun sayuran kreatif

berkebun sayuran kreatif di laman rumah

Untuk makluman awal ini semua bukan hasil tangan saya tapi wife ya.. di hujung minggu lalu.. dapat idea ini setelah melihat gambar-gambar berkebun dengan cara yang kreatif dan menarik.  Bahan-bahan buangan seperti botol-botol boleh digunakan semula sebagai bekas pasu untuk menanam  sayuran. kalau search dalam google pun memang banyak kaedah dan cara berkebun yang unik  disamping boleh menghasilkan sayur-sayuran untuk kegunaan di dapur.

berkebun sayuran kreatif
carian dalam google


apbila wife melihat kekreatifan tersebut mulalah muncul idea untuk mengikut jejak mereka.....  kita sokong usaha ini..hee.. jom.. berkebun sayuran kreatif di laman rumah. Tunggu perkembangan selanjutnya dalam tempoh sebulan.

semaian biji cili
semaian biji cili
pokok kucai
kucai
bawang dan serai
bawang merah dan serai
bawang besar dan kentang
bawang besar dan kentang

RANDOM POSTS