Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

berkebun sayuran kreatif

♠ Posted by amsran in , at 12:58 PM
berkebun sayuran kreatif di laman rumah

Untuk makluman awal ini semua bukan hasil tangan saya tapi wife ya.. di hujung minggu lalu.. dapat idea ini setelah melihat gambar-gambar berkebun dengan cara yang kreatif dan menarik.  Bahan-bahan buangan seperti botol-botol boleh digunakan semula sebagai bekas pasu untuk menanam  sayuran. kalau search dalam google pun memang banyak kaedah dan cara berkebun yang unik  disamping boleh menghasilkan sayur-sayuran untuk kegunaan di dapur.

berkebun sayuran kreatif
carian dalam google


apbila wife melihat kekreatifan tersebut mulalah muncul idea untuk mengikut jejak mereka.....  kita sokong usaha ini..hee.. jom.. berkebun sayuran kreatif di laman rumah. Tunggu perkembangan selanjutnya dalam tempoh sebulan.

semaian biji cili
semaian biji cili
pokok kucai
kucai
bawang dan serai
bawang merah dan serai
bawang besar dan kentang
bawang besar dan kentang

6 comments:

  1. Eh... kentang tanam macam tu nanti ubi dia macam mana dik? Kakak biasa tanam masuk dlm tanah... suka juga tengok ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya lah.. bila tanya wife dia kata " yang kentang dan bawang besar tu tunggu akarnya tumbuh banyak baru pindahkan ke dalam tanah " dahn baru lah saya paham..hee sama juga katanya semain cili bilah dah bercambah 3 atau 4 kelopak daun baru pindakan ke pasu yang lebih besar...

      Delete
  2. Pc dapat ilmu baru..kalau nak tu boleh je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..banyak ilmu yang berguna ..

      Delete
  3. wah..macam best jak..tapi kalau duduk rumah flat,susah sikit lepas akarnya dah tumbuh banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibuNoey boleh taman pokok cili.. pokoknya kecik saja.. boleh letak mana2 je.. bukan apa bila kita tengok pokok cili yang banyak buah dan tumbuh subur.. depan mata hasil usaha dan titik peluh sendiri.. rasa bangga dan puass..kita mampu buat..hee

      Delete

SILA TINGGALKAN PESANAN ANDA DISINI.. Amsran.Com AKAN DATANG MELAWAT BLOG ANDA

RANDOM POSTS