Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

PENERIMA VOCHER BR1M 3.0

♠ Posted by amsran in
 Terdapat beberapa rungutan dan aduan yang diterima berkaitan bantuan 1Malaysia (BR1M) antaranya yangboleh admin maklumkan kepada maklum balas aduan dan rungutan seperti berikut :-

1). TERDAPAT PEMOHON YANG TIDAK MEMPUNYAI NO. AKAUN
2). TIDAK MENGEMASKINI MAKLUMAT AKAUN PADA TARIKH YANG DITETAPKAN
3). RISAU TIDAK MENERIMA BR1M YANG LAIN SUDAH TERIMA MASUK AKAUN BANK
4). TAKUT NAMA TERCICIR
4). TIDAK TAHU DIMANA INGIN BERTANYA

Jangan risau  kerana bagi permohonan BR1M yang telah diluluskan. Bagi yang telah mengemaskini akaun atau memberi maklumat akaun bank bayaran akan dikreditkan terus kedalam akaun bermula 21 Febuari 2014 . Manakala, bagi yang tidak megemukakan nombor akaun bank atau tidak megemaskini maklumat akaun bank pembayaran akan dibuat secara berperingkat melalui MAJLIS PENGAGIHAN BR1M YANG BERMULA 23 FEBUARI 2014 biasanya pihak pejabat daerah yang mengurus penyerahan vocher tersebut  dan dingatkan bayaran ini dibuat secara berperingkat. bermakna jika nama pemohon belum ada pada peringkat pertama, tunggu lagi pada peringkat seterusnya, hal ini berkemungkinan disebabkan bilangan penerima BR1M yang begitu ramai. 
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4310758330351069204#editor/target=post;postID=1283354384593952211;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=54;src=link 

(GAMBAR RAJAH )CONTOH SURAT PENERIMA VOCHER YANG YANG TIDAK MENGEMASKINI NOMBOR AKAUN DINGATKAN JUGA PENERIMA SURAT SEPERTI INI HANYA KEPADA PENERIMA VOCHER SAJA MANAKALA BAGI PENERIMA BR1M YANG DIKREDITKAN KE DALAM AKAUN TIDAK AKAN DIHANTAR SURAT SEPERTI INI.


MASIH BERASA RISAU TIDAK MENRIMA BR1M BOLEH BERHUBUNG TERUS DENGAN PIHAK LHDN YANG BERHAMPIRAN

YANG MASIH BELUM TERIMA SILA TUNGGU  DAN KEPADA YANG GAGAL SILA TUNGGU JUGA KERANA CARA BUAT RAYUAN AKAN DIKONGSIKAN KEMUDIAN.SEBARANG KESULITAN SILA DATANG TERUS KE PEJABAT LHDN YANG BERDEKATAN DENGAN ANDA. 

CARA BUAT RAYUAN BAGI YANG GAGAL


1. Individu perlu tampil sendiri ke pejabat LHDN berdekatan.
2. Individu berkenaan juga perlu mengemukakan semula pelbagai dokumen sokongan termasuk penyata gaji dan tanggungan lain untuk disemak semula oleh LHDN dan 10 lagi agensi lain termasuk Bank Negara dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).
3. Selepas individu terbabit mengemukakan dokumen sokongan dan rayuan bertulis kepada LHDN maka keputusan permohonannya untuk mendapatkan BR1M akan diluluskan.
4. Pembayaran akan dibuat ke akaun pemohon setelah keputusan menerima BR1M 3.0 diluluskan.Diharap bantuan ini sedikit  sebanyak dapat mengurangkan beban dan membantu meringankan beban hidup yang ditanggung.

8SHARE

♠ Posted by amsran in
Jom tambah pendapatan! Anda rajin online tak?Rajin buka Facebook dan Twitter?Rajin blogwalking? admin ada benda nak share dengan anda,cara tambah pendapatan dengan promote link!memperkenalkan 8Share! klik untuk untuk DAFTAR 8Share! ;)Dah daftar 8Share kan, ANDA boleh mula start cari duit lebih!Mula-mula cari iklan yang korang rasa menarik dan best,pastu share kan iklan tu dekat Facebook anda ke, Twitter ke,blog ke .dalam sharing iklan ni, anda kenelah pandai promote tau.Sebab?Sebab pendapatan korang bergantung kepada berapa jumlah klik tahu! Satu klik, anda akan dapat 20sen! Lagi anda pandai tarik orang klik iklan tu, lagi banyak lah income korang.Tapi please, jangan jadi penipu! Ada yang selalu promote iklan dengan cara tipu orang. konon link yang dia bagi tu ade cerita atau benda best, sebenarnya iklan.Macam mana.?? Nak join tak?? Takut tertipu?? Tengoklah jumlah yang dia bagi setiap klik, 20 sen sahaja kan..kalaulah 8Share nak tipu kan, mesti dia dah cakap konon RM10 per klik ke, RM50 per klik kan? Ini tak..20 sen je per klik, pasal tu kena usaha lebih! :)Yang penting, ape pun kita buat, kena jujur! 8Share ni dah lama bertapak di Malaysia. JOM MULA TAMBAH DUIT POKETTT!!!! KLIK SINI UNTUK MULA BUAT DUIT FREE

ADUAN BR1M 3.0 2014

♠ Posted by amsran in
Aduan Duit BR1M 3.0 2014. Cara Agihan BRIM : Walaupun Br1M 3.0 2014 telah mula diagihkan bermula seawal malam Khamis minggu lepas tetapi sehingga sekarang pelbagai aduan dan kecaman terhadap pelaksanaan BR1M yang diberikan oleh rakyat Malaysia umumnya dan penerima BR1M amnya.

Rata-rata dilihat kurang berpuas hati atas sebab dan alasan tertentu. Walaubagaimanapun, ramai juga yang berlapang dada dengan pelaksanaan BR1M yang dilihat sedikit sebanyak membantu perbelanjaan untuk seketika waktunya dan juga cara terima pembayaran BR1M terus ke akaun mereka, mendapat respon positif daripada penerima BRIM 2014.  Menurut Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata, jumlah RM650 itu sudah mencukupi mengikut kemampuan kewangan negara.
“RM650 campur RM300 okay lah tu. Kalau ekonomi bertambah baik jadilah RM1,000 hingga RM2,000.
“Kira bersyukurlah, janji ada. Kalau bagi banyak-banyak tapi negara tak mampu nanti jadi isu pula,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Perkasa di sini hari ini.
BN semasa manifesto Pilihan Raya Umum ke-13 April lalu berjanji untuk menaikkan kadar BR1M daripada RM500 sehingga RM1200.
Namun, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam Bajet 2014 mengumumkan pemberian BR1M meningkat hanya RM150 sahaja menjadi RM650 bagi isi rumah berpendapatan RM3,000 dan kebawah.
Manakala bagi individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan, nilai bantuan naik RM50, daripada RM250 kepada RM300.

Aduan Duit BR1M 3.0 2014

  1. Ada penerima yang hanya mendapat RM450 sahaja, sedangkan pendapatan isi rumah mereka tidak lebih RM3,000 sebulan. Ada yang mengalami situasi seperti ini?
  2. Ada yang melihat sendiri, kalangan yang tidak layak berdasakan pendapatan bulanannya (diluar kumpulan penerima) tetapi tanpa segan silu menikmati ganjaran BR1M. Erm….
  3. Ada penerima yang amat yakin memperolehi BR1M berdasarkan pendapatan bulanan @ pendapatan isi rumah mereka setiap bulan tetapi sehingga ke hari ini tiada khabar berita yang menggembirakan untuk mereka walaupun setiap hari membuat semakan di ATM ataupun melalui pembankan Internet
  4. Tiada disediakan kemudahan semakan keputusan BR1M online yang menyebabkan kalangan pemohon terus tertunggu-tunggu keputusan BR1M 3.0 2014 samada mereka layak atau tidak
  5. Malahan kemudahan hotline yang disediakan kurang efektif, maklum balas melalui email. Masakan boleh kemudahan seperti ini mampu menampung persoalan daripada lebih 6 juta pemohon BR1M 3.0 2014?
  6. Ramai yang menemplak kerajaan Malaysia telah menipu rakyat Malaysia dengan berjanji untuk memberikan sehingga RM1200 bagi BR1M 3.0 2014 seperti yang mereka lihat dalam manifesto BN sebelum ini, sebaliknya hanya RM650 diterima mereka.
  7. Dan Berita Semasa perhatikan ada tidak mahu BR1M ini diteruskan & nilai BR1M dinaikkan dengan cara mengurangkan subsidi rakyat Malaysia dikurangkan, dan rata-rata mahukan subsidi rakyat Malaysia melibatkan dikembalikan & kawalan harga barang di Malaysia di kawal. 
  8. Apa pula aduan dengan pelaksanaan BR1M 3.0 2014 kali ini?
  9. Dan, apa pula respon balas kalangan anda yang telah menerima BR1M 2014 ini? Syukur, Terima Kasih @ Tidak Puas Hati? Ada cadangan?

 


RANDOM POSTS