Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

erti kesetiaan

♠ Posted by amsran in

Hasil dari pada pemerhatian saya akhir-akhir ini maka saya buat ulasan isu ini. Post kali ini bukan untuk mengata orang atau sesiapa saja tapi sebagai peringatan pada diri.… berkaitan isu kesetiaan dalam sesebuah perhubungan itu.

Apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan itu? apa ya?

 Ramai orang yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita satu hari nanti? Oleh persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan sanggup melakukan perkara-perkara yang dilarang ..

Apa ke pentingnya kesetiaan dalam perhubungan.?? garu kepala juga.

kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih.  sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya…?  Kira menipu lah tu…?  Oleh itu, jangan taburkan janji-janji jika  tidak mampu untuk tepati dan jangan cuba mencintai kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…

hidup kita ini seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan… Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan…

Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. 

Tidak penting utk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan… Tawakal dan redha lah…kita tahu siap diri kita ini…!!

Ni ayat saya petik dari satu artikel macam ni ayatnya:
“Lelaki atau wanita yang baik hanya untuk lelaki atau wanita yang baik…
Manakala lelaki atau wanita yang tidak baik hanya untuk lelaki yang tidak baik…”

Pilihan adalah di tangan anda…

RANDOM POSTS