Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

soal selidik Inisiatif Penambahbaikan Simpanan Persaraan Ahli KWSP

♠ Posted by amsran in ,
Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pencarum Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) boleh mengekalkan hak mereka untuk menge­luarkan caruman penuh pada usia 55 tahun. Keputusan itu sekaligus me­legakan keresahan lebih 14.2 juta pencarum sejak seminggu lalu tentang kedudukan simpanan mereka selepas bersara. KWSP akan memastikan sebarang penambahbaikan akan hanya terpakai kepada caruman baharu sekiranya pencarum memutuskan untuk bekerja setelah melepasi umur 55 tahun.


Sebelum ini, KWSP merancang untuk menetapkan had umur pengeluaran simpanan KWSP kepada 60 tahun selaras dengan lanjutan had umur persaraan yang ditetapkan kerajaan sebelum ini iaitu daripada 55 tahun kepada 60 tahun. Bagaimanapun, cadangan tersebut dilihat mengundang reaksi negatif dari pelbagai pihak yang membantah cadangan tersebut.


KWSP
Antara gambar reaksi negatif yang diterima

Seperti yang kita sedia maklum banyak ulasan dan pandangan berbeza-beza berkaitan opsyen pilihan bersara sedia ada iaitu 55 tahun dan 60 tahun yang dianjak atas alasan dan beberapa faktor yang telah dikaji oleh pihak KWSP. Bagi pendapat peribadi saya. Saya lebih menyokong kepada opsyen yang sedia ada iaitu 55 tahun.Oleh itu,  Soal selidik berkaitan Inisiatif Penambahbaikan Simpanan Persaraan Ahli KWSP telah dilancarkan :-


KWSP
Inisiatif Penambahbaikan Simpanan Persaraan Ahli KWSP

Inisiatif Penambahbaikan Simpanan Persaraan Ahli KWSP ini adalah langkah KWSP untuk:
  • memberi maklumat lanjut mengenai inisiatif penambahbaikan bagi menambah simpanan persaraan ahli KWSP; dan
  • mendapatkan maklum balas ahli KWSP menerusi kaji selidik khas yang akan dibuka mulai 21 April hingga 5 Mei 2015.
KWSP ditubuhkan pada 1951 dengan mandat untuk menyediakan kemudahan menyimpan dan melindungi simpanan persaraan untuk ahlinya yang terdiri daripada pekerja sektor swasta dan pekerja tidak berpencen di sektor awam.
Selaras dengan mandat yang telah diberikan, KWSP telah mengenalpasti beberapa faktor yang memberi kesan kepada kehidupan pesara pada masa akan datang seperti:
  • Peningkatan Kos Sara Hidup
  • Jangka Hayat dan Tempoh Persaraan Yang Semakin Meningkat
  • Simpanan Persaraan Yang Tidak Mencukupi
Sehubungan itu, KWSP mencadangkan beberapa inisiatif penambahbaikan bagi memastikan jumlah simpanan persaraan ahli meningkat dan mampu untuk menampung tempoh persaraan yang semakin panjang. 


Jom kita jawab soal selidik KWSP ni kalau bukan kita siap lagi.. kan... DI SINI

Bunga kertas cantuman pelbagai warna

Pagi ini sempat juga saya ambil gambar pokok bunga kertas pak cik Hasan jiran sebelah rumah. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu, telah menjadi pilihan tanaman hiasan tropika yang sangat popular. Kerana minat dan hobi pak cik Hasan berjaya menghasilkan pokok bunga kertas pelbagai warna daripada  cantuman beberapa  jenis pokok  bunga kertas  yang berlainan  warna  dan jenis.

Saya percaya ini merupakan hasil daya usaha pak cik Hasan sendiri yang berpandukan GOOGLE  dan YOUTUBE  kerana dari segi assessment through observation  saya, dia seorang yang cepat belajar dan akan berusaha untuk melaksanakan sesuatu perkara sehingga berjaya . Logiknya  mana ada masa dia hadir bengkel dan kelas tanaman pokok  bunga kertas dan belajar  teknik  cantuman namun akhirnya dia berjaya mempelajari teknik tersebut. Apa pun..jom.. Ini merupakan antara gambar pokok bunga kertas yang berjaya diambil.


Bunga kertas
Pokok bunga kertas ini telah berjaya dicantum dengan pelbagai warna
Bunga kertas
Jarang dapat jumpa bunga kertas yang ada lebih dari 1 warna
 
P/S :  kena publish balik post tajuk ni sebab semalam di delete permanently oleh baby Alya..

RANDOM POSTS