Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

(MESTI BACA) elemen yang perlu ada dalam resit yang dikenakan 6% GSTShare  info berkaitan  dengan Resit yang dikenakan cukai 6% GST supaya kita tidak ditipu oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab.
resit GST
elemen resit yang perlu ada dalam resit GST

Jika ciri-ciri yang perlu ada dalam resit tidak ada anda perlu segera melaporkan kepada pihak Kementerian perdagangan Dalam Negeri,  Kepenggunaan dan Koperasi  untuk tindakan lanjut.  Sebarang maklumat lanjut juga boleh terus berhubung dengan  KPDNKK  dan rujuk http://gst.customs.gov.my/. Elakkan  anda menjadi mangsa penipuan.

 Banyak aduan yang kita terima bekaitan penipuan berkaitan  resit cukai 6% GST antaranya yang ada diterima  dalam aplikasi WhatsApp  iaitu :-
http://amsran85.blogspot.com/2015/04/mesti-baca-elemen-yang-perlu-ada-dalam.html

Pembelian top up prepaid prabayar sepatutnya tidak dikenakan GST namun begitu ada segelintir peniaga yang mengambil kesempatan keatas pengguna. Oleh itu,  dinasihatkan kepada pengguna  agar  mengambil tahu barang-barang dan perkhidmatan yang dikenakan GST dan yang tidak dikenakan GST dengan memastikan setiap pembelian ada bil/resit kemudian membuat semakan pada resit tersebut sebelum meninggalkan permis perniagaan.  Jika terdapat maklumat  yang  mencurigakan  atau terdapat  unsur  penipu  boleh terus membuat aduan kepada pihak berwajib. Ini antara bil dan resit yang boleh dibuat aduan kepada pihak Kementerian perdagangan Dalam Negeri Kepenggunaan dan Koperasi sebagai rujukan.


http://amsran85.blogspot.com/2015/04/mesti-baca-elemen-yang-perlu-ada-dalam.html
Telur burung puyuh

28hb Mac 2015 singgah di tamu beli kuih-muih  untuk serap.  Dua,  tiga kali pusing terpandanglah pula telur puyuh sepelastik 15 biji RM 2.50.  Boleh dikatakan murah berbanding di kedai di pusat bandar seperti di kota kinabalu,  Papar dan Beaufort.  Menurut pejual telur puyuh ni telur adalah hasil daripada burung puyuh ternakannya sendiri. Beliau menjual  dengan harga yang  murah  hanya di tamu pekan Gadong berbanding  di tempat lain dijual 15  biji dengan  harga RM 4.90. Tidak tahulah nanti bulan April nanti naik ke tidak harga telur burung puyuh
 ni disebabkan oleh GST. Admin belilah dalam empat pelastik untuk anak-anak di rumah. 

telur burung puyuh
telur burung puyuh

RANDOM POSTS