Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

Google Maps

Google maps merupakan salah satu aplikasi yang sangat penting bagi perangkat Android. Aplikasi tersebut dapat mempermudah perjalanan ketika digabungkan dengan GPS yang dibina oleh pihak google. Boleh digunakan secara online dan offline. Menawarkan view peta gambar satelit untuk seluruh dunia. fungsi google maps seperti yang kita maklum adalah :Peta
google maps image satellite
Peta
google maps image directions
 
 

Fungsi Google  Maps


  • Sebagai petunjuk tempat supaya kita tidak tersesat dan tahu kedudukan kita dimana. Banyak membantu kepada sesiapa sahaja yang beru berada ditempat baru.
  • Alat yang boleh automatik mengesan tempat dengan memasukan nama tempat yang ingin dituju.
  • Menunjukan kedudukan bangunan, jalan raya, restoran, sungai dan sebaginya.
  • Mengukur jarak.
  • Yang pasti fungsinya memudahkan dan menjimatkan masa perjalanan anda.

Google map ini mengingatkan saya kisah hidup pertama kali mejejakkan kaki di semananjung seorang diri.
Fungsi aplikasi ini telah banyak membantu saya sekitar awal tahun 2009 yang ketika itu saya baru menetap di Equin Park, Seri Kembangan Selangor. Ketika itu kemana-mana sahaja saya hendak pergi berpandukan aplikasi google map di dalam handphone agar tidak tersesak kerana memandangkan, kali petama menjejakkan kaki di selangor.Kemana sahaja saya ingin pergi, saya akan membuat kajian dan persediaan sehari sebelum membuat perjalanan bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang boleh menyebabkan sesat dan kelewatan sampai ke tempat yang ingin dituju. Akhirnya sehinggalah jalan-jalan utama di sekitar W.P. Putrajaya dan sebahagian daerah selangor telah diketahui dan boleh bergerak kemana sahaja seorang diri dan akhirnya juga keseluruhan negeri di semananjung Malaysia telah berjaya dilawati.

p/s..Pengelaman berada di negeri orang telah banyak membantu saya.. dan saya sedar betapa kecilnya kita di dunia ini... bersykurlah dengan seadanya...

Rahsia khasiat Rumpai laut

kerabu rumpai laut

Hari ini resepi kegemaran saya dimasak oleh isteri iaitu kerabu manga rumpai laut merupakan sayuran popular. Pertama kali makan sambal rumpai  laut ni sekitar tahun 2006 di gerai ikan bakar berhampiran pasar AM Kota Kinabalu (pasar Filipin) terus terpikat  dengan rumpai laut.  ketika itu boleh dikatakan hanya terdapat tempat-tempat tertentu sahaja yang menjual Rumpai  laut.  Sekarang ni sangat mudah untuk mendapatkannya di sini(Sabah) semua tempat ada bejual rumpai laut RM 2.00 sepinggang berat lebih kurang 100 gram cukup untuk di makan untuk dua orang kira murah harganya. 

Seperti yang kita maklumat Rumpai  laut dikatakan mempunyai keistimewaan  dari segi khasiatnya  menurutnya  kajian rumpai laut yang dianggap 'ibu kolegen' mentah yang kini semakin popular dan ramai khususnya wanita mengambilnya untuk dijadikan makanan tambahan bagi menjaga kesihatan serta kecantikan.

rumpai laut dijual di tamu


menurut artikel daripada BHarian keluaran 15/04/2013 oleh Nor Hatina Shuib rumpai laut adalah Khazanah laut pelbagai warna seperti hijau, merah, hijau biru dan perang ini boleh dimakan secara mentah, dimasak atau dikeringkan. "Rumpai laut mengandungi kandungan mineral, asid amino dan beta karotein serta protein yang tinggi bagi membantu mengekalkan kolagen dalam kulit," Dr Muta Harah Zakaria, Pensyarah Jabatan Akuakultur Fakulti Pertanian, UPM.

Penggunaan ibu kolegen spesis Eucheuma Cottonii dan Euchuema Kappayachus atau nama tempatannya agar-agar kini dipelbagaikan fungsinya dalam bidang kecantikan dan boleh didapati daripada rumpai mentah, sabun dan pil melalui ekstrak rumpai.

Harga rumpai laut yang banyak tumbuh melatari laut di Sabah ini begitu murah dan mempunyai gred tersendiri. Dijual dengan harga serendah RM5 untuk seratus gram gred AA sehingga mencecah RM20 untuk kuantiti yang sama bagi gred AAA. Produk berasaskan rumpai laut ini juga banyak dipasarkan menerusi jualan langsung dengan pelbagai jenama.

Khasiatnya dikatakan lebih berkali ganda daripada menghirup sup ikan Yu atau sup sarang burung yang harganya lebih mahal membuatkan ramai wanita memilih tumbuhan dasar laut itu.

Apapun itu kelebihan dari segi kesihatan.  Saya lebih suka makan kerabu manga dengan rumpai laut kerana memang enak dimakan campuran utama pastinya isi ikan mentah yang di rendam dengan air asam,  dicampur dengan bawang merah dan buah mangga muda dihiris halus halus. Rumpai laut pula di rentam sekejab dalam air panas.  Campur semua bahan tadi gaul sehingga sebati tambah gula,  garam dan ajinamoto secukup rasa. Terlupa  pula perlu  tambah  cili padi dalam 2 biji siap disajikan. Resepi rumpai laut ni tidak terbatas kepada ia boleh dimasak mengikut kesesuaian cita rasa masing-masing pengemar rumpai laut.

RANDOM POSTS