♠ Posted by amsran
Mee Kari resepi minggu lepas |
Resepi daging adalah salah satu menu kegemaran saya. saya selalu meminta isteri untuk masakan menu resepi ini, memang menjadilah kalau dia masak.meletopp. kompom habis dimakan.... pada minggu lepas isteri saya telah memasak resepi mee Kari dan minggu ini juga saya meminta isteri saya untuk memasak resepi daging iaitu BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF yang saya ternampak dalam share Facebook oleh Resepi Masakan Daging. Yang lagi menjadi perhatian bahan-bahan dan cara memasaknya tersangatlah senang! mari kita tengokkk...
vadio cara memasak BULGOGI
Bahan-bahannya :
500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1sk cuka
3sb gula
4sb kicap manis
1sb sos lada hitam
1sk soya sauce
1sb minyak bijan
1sk cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam
bahan hiasan:-
daun bawang(hiris pjg dlm 2cm)
bijan (sangai)
cara :
1)campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan.kacau rata
2)masukkan daging.kacau sampai semua daging bersalut
3)perap 3 jam atau lebih.
4) guna nonstick fry pan.grill/bakar letak sekeping sekeping.masukkan skali bawang yg dihiris masa bakar.
siap!!angkat hidang..tabur daun bawang dan bijan
hidagan yang siap dengan hiasan |
cara makan mengunakan daun salad |
wah mesti sedap...!!! |