Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

buku termahal di dunia

♠ Posted by amsran in , at 3:51 PM

The Onliest and The Deepest Secrets of The Medical Art


Sebuah buku tebal dengan judul "The Onliest and The Deepest Secrets of The Medical Art" adalah barang unik,dan mahal di dunia. Dalam buku ini hanya berisikan beberapa kalimat sederhana. Namun berharga US $ 20.000.


Buku ini adalah karya terakhir dari Boerhaave, seorang doktor Belanda yang menulis buku "
Elementa Chemiae" dan meninggal tahun 1738. Sebelum mati, ia meninggalkan sebuah buku tebal dengan judul "The Onliest and The Deepest Secrets of The Medical Art" yang ertinya lebih kurang "Rahsia paling mendalam dan satu2nya dalam seni perubatan".

Saat buku itu dilelong, terjual dengan harga US $ 20.000. Tapi ternyata, setelah kulit buku itu dibuka, pemenang lel0ng itu menemukan 99 dari 100 halaman buku itu kosong tidak ada tulisan sama sekali. Selain sampul depan, deretan huruf yang membentuk sebaris tulisan pendek di satu halamannya, dalam erti bahasa Malaysia berbunyi, "Jaga diri untuk tetap tenang, jaga kaki agar tetap hangat, dan kamu akan membuat doktor terbaik sekalipun menjadi miskin."


 The Birds of America
Buku edisi pertama dari James Audubon yang berjudul “The Birds of America” terjual dengan harga US$7,9 juta pada lelang hari Jumat di rumah lelang Christie, New York, Amerika Serikat.
Buku yang berisi aneka burung dalam ukuran sebenarnya ini terjual kepada seorang kolektor Amerika, William Henry Cavendish-Scott-Bentinck, Duke of Portland keempat.
Buku ini memiliki ukuran 1 meter dan ditulis tangan. Menurut Francis Wahlgren, kepala internasional Manuskrip dan Buku Christie, harga tersebut merupakan harga tertinggi ketiga untuk buku yang dicetak ulang.
“Buku karya Audiobom ini merupakan pencapaian tertinggi dalam seni ornitologi saat ini,” ujarnya.
Para ahli memperkirakan bahwa edisi pertama dari buku ini terdiri dari 200 eksemplar buku dan selesai diproduksi selama 11 tahun. Menurut data Christie, setidaknya terdapat 120 set buku ini yang berada di 107 lembaga dan 13 di tangan swasta.(yri/reuters)

The Canterbury Tales,Geoffrey Chaucer

buku mahal
Bagi Anda yang pernah mempelajari karya-karya sastra Inggris Periode Abad Pertengahan (1150-1400) pasti mengenal seorang sastrawan terkenal Inggris, Geoffrey Chaucer (1340 – 1400). Chaucer boleh dibilang penyair terbesar abad pertengahan. Akhir abad pertengahan adalah milik Chaucer atau sering disebut The Age of Chaucer (Zaman Chaucer).
Chaucer tergolong orang yang serba bisa. Ia seorang penguasaha, pejabat pemerintah, perantau, prajurit, ilmuwan, penyair dan lain–lain. Karya terbesar Chaucer adalah The Canterbury Tales. 
Karya ini mengisahkan sebuah ziarah imajiner para biarawan pada 11 April, 1387 menuju Katedral Canterbury untuk mengunjungi pusara Santo Thomas A. Beckett.


buku mahal

Shakespeare's First Folio


First Folio" adalah karya utama kepada William Shakespeare sambil ia ialah edisi kumpulan pertama drama-drama Shakespeare di mana tanpanya tiada William Shakespeare.  

Seksyen ini adalah sepenuhnya mendedikasikan maklumat tentang dokumen penting ini - biasa merujuk kerana The First Folio. Klik hubungan berikut untuk maklumat tentang Droeshout Engraving gambar William Shakespeare yang muncul di First Folio. Gambar terkenal ini di First Folio ditunjukkan di atas.

Penerbit-penerbit menggunakan First Folio cetak salinan drama-drama. Folios lain telah dicetak dalam 1632, 1663, 1664 dan 1685.
buku mahal

Geographia-Cosmographia


Buku tentang kartografi dan geografi tentang Kekaisaran Romawi, Geographia-Cosmographia, ialah karya besar Ptolemy selain Almagest. Ia satu wacana di kartografi dan satu susunan apa telah diketahui tentang geografi dunia dalam Empayar Rom abad kedua. Ptolemy bergantung terutamanya di kerja satu ahli geografi terdahulu, Marinos of Tyre , dan di gazetteers Rom dan empayar Parsi purba.[1] karya Ptolemy ini terjual sebesar US$3.5m pada tahun 2006 ketika dilelang.

Codex Leicester


buku mahal
Buku ini ditulis oleh Leonardo Da Vinci dan ialah buku yang paling mahal di dunia. Buku ini telah dibeli oleh Bill Gates untuk $30.8 juta dalam 1994.  

Codex Leicester (juga secara ringkas dikenali sebagai Codex Hammer) ialah satu koleksi tulisan-tulisan yang sebahagian besarnya saintifik oleh Leonardo da Vinci. Kodeks dinamakan sempena Thomas Coke, kemudian mewujudkan Earl of Leicester, yang membelinya dalam 1717. 30 jurnal-jurnal saintifik Leonardo, Codex mungkin adalah paling terkenal semua.

Codex menyediakan pengertian satu ke dalam sifat ingin tahu seniman Renaisans tetap, saintis dan pemikir serta satu contoh luar biasa hubungan antara seni dan sains dan kreativiti proses saintifik.


The Gospel of Henry the Lion, Order of Saint Benedict


buku mahal
Buku ini pada mulanya ditauliahkan untuk Henry Lion. Manuskrip purba ini mempunyai 266 halaman dengan 50 halaman gambaran-gambaran. Buku ini telah dibeli oleh German Government untuk $11.7 juta. 

Gospels of Henry Lion dimaksudkan oleh Henry Lion, Duke of Saxony, untuk altar Virgin Mary dalam gereja Abbey St. Blaise, Brunswick, lebih dikenali sebagai Brunswick Cathedral. Jumlah dianggap satu karya agung pencahayaan buku Romanesque abad ke-12.

Buku gospel menuju bangsawan Inggeris di suruhanjaya di Benedictine Helmarshausen Abbey. Bagi tarikhnya, gereja di Brunswick telah dibina dalam 1173 , dan altar Virgin Mary didedikasikan dalam 1188. Penciptaan buku gospel dahulunya diletakkan oleh kebanyakan kuasa pada kira-kira 1175 ("awal janji temu") tetapi hari ini baki pendapat meletakkannya pada kira-kira 1188 ("lewat janji temu").

Manuskrip, mengandungi 266 halaman dengan teks empat gospel, 50 mereka gambaran-gambaran semuka, telah dijual secara lelong di 6 Disember 1983 di Sotheby di London untuk £8,140,000. Harga belian telah dibesarkan, dalam konteks satu inisiatif kebangsaan Jerman untuk pengawetan khazanah negara, oleh kerajaan Jerman, Bundesländer of Lower Saxony and Bavaria, Stiftung Preussischer Kulturbesitz dan penderma-penderma persendirian (sebahagian besarnya dari Brunswick). Ia ada buku yang paling mahal di dunia sehingga 1994, apabila Bill Gates membeli Codex Hammer, sebuah manuskrip oleh Leonardo da Vinci.

Buku gospel, mengekalkan benar-benar utuh, dengan 50 kecil semuka, yang disimpan dalam Herzog Ogos Bibliothek dalam Wolfenbüttel , dan untuk sebab-sebab keselamatan dipamerkan hanya setiap dua tahun sekali.  

The Northumberland BestiaryBuku ini mempunyai beberapa imej-imej dan gambaran-gambaran tentang pebagai tradisi dan budaya-budaya Medieval England. Buku ini dilelong untuk satu menjadi rekod $4.5 juta dalam 1990
Haiwanat--satu koleksi huraian-huraian dan imej-imej sebenar dan binatang-binatang hayal bercadang untuk menyediakan pembaca-pembaca dengan pengajaran-pengajaran moral--adalah satu daripada tradisi-tradisi paling penting muncul pada zaman kuno England. Walaupun bestiaries merupakan sejenis ensiklopedia kuno binatang-binatang, mereka meneroka dunia haiwan terutamanya supaya menjelaskan kepentingan mereka dalam pandangan dunia Kristian . Singa-singa jantan dilihat sebagai pantulan layak Father, Tuhan, misalnya, sementara naga difahami kerana seorang wakil Iblis di bumi.

Setiap muka surat terdapat seratus haiwan dalam manuskrip ini (dipanggil Northumberland Bestiary selepas satu pemilik sebelumnya) mempunyai sebuah cerita unik dan berwarna-warni membayangkan dalam rancak dan animasi syarat-syarat. Cerita-cerita gajah-gajah membawa askar-askar dalam jauh India pasti telah kelihatan kerana mustahil untuk pemilik manuskrip kerana imej-imej hidra enam berkepala dahsyat, yang akan berkembang tiga lagi mengetuai untuk setiap ketua memotong dipadamkan. Melakukan dalam gaya lukisan berwarna yang ialah sumbangan jelas sebahagian dari England untuk sejarah seni, naturalisme ekspresif melihat dalam berdiri imej-imej kerana satu wasiat hebat bagi kemuncak artistik dicapai menjelang pencahayaan Gothik Inggeris.

Canon Of Medicine,Avicenna


buku mahal
ialah sebuah ensiklopedia ubat dalam lima buku disusun oleh Ibn Sīnā (Avicenna) dan menyempurnakan dalam 1025.[1] It membentangkan satu jelas dan dikelolakan ringkasan semua pengetahuan perubatan masa.[2] Originally ditulis dalam bahasa Arab, buku kemudian diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa-bahasa lain, termasuk Parsi, Latin, Cina, bahasa Ibrani, Jerman, Perancis , dan Inggeris dengan banyak pujian-pujian.[3][4] The Canon dianggap satu daripada buku-buku paling terkenal dalam sejarah perubatan.[5]

Juga dikenali sebagai Qanun, yang cara "undang-undang" dalam bahasa Arab, Parsi dan (dieja sebagai Kanun), Canon Ubat tetap satu kuasa perubatan sehingga abad ke-18[6][pautan buntu] dan awal abad ke-19.[7] It menyediakan piawaian untuk ubat di Eropah dan dunia Islam , dan ialah kerja bertulis paling terkenal Avicenna. Qanun telah digunakan di banyak sekolah perubatan—di University of Montpellier, Perancis, ketika lewat kerana 1650.[8] Much buku juga diterjemahkan ke dalam Cina kerana Huihui Yaofang (Prescriptions Hui Nationality) oleh orang Hui dalam Yuan China.[9] The Canon juga menubuhkan dasar ubat Unani, satu bentuk ubat tradisional berlatih di India. Prinsip-prinsip ubat diterangkan oleh Canon sepuluh abad lalu masih diajar di UCLA and Yale University, antara lain, sebagai sebahagian daripada sejarah perubatan.

p/s : ada banyak lagi buku-buku yang mahal.. ini adalah antaranya.. 

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN PESANAN ANDA DISINI.. Amsran.Com AKAN DATANG MELAWAT BLOG ANDA

RANDOM POSTS