Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

duit oh duit!!

♠ Posted by amsran at 4:30 PM
Napa kalau dulu time zaman persekolahan 30 sen sudah mencukup untuk 1 hari belanja sekolah . (dapat beli air sirap 10 sen dengan mee 20 sen)  Time study di IPTA  dulu pun wang belanja dikirimkan Cuma RM60 ringgit saja untuk 1 minggu.!! Cukup lebih, daripada cukup!!
Tapi sekarang time udah berkerja ni tak tahulah! Napa?  gaji walau pun beribu masih tidak mencukupi me be kena bayar kereta, bil-bil, minyak kereta,loan Bank, shoping, belanja makan dan macam-macam lagi.  Tak kan!! Semua duit ako habis untuk ni saja!!
Mungkin!! Padanlah dengan keadaan sekarang ni, nak ke tandas pun kena bayar (macam tiada yang free di dunia ni).
Kepala ni masih berputar memikirkan nak saving duit ever month walaupun serendah RM 100 janji ada saving!!!
Kepala ni juga berfikir nak cari side income!!!
Oleh kerana itu, saya sudah mula membaca buku-buku berkaitan perancangan kewangan. Selain itu juga!! Saya telah mula berjinak-jinak dengan perniagaan secara online!! Bolehlah tambah-tambah wang masuk walaupun Cuma Rm60 sebulan.
Inilah step-step mula belajar mengurus pebelanjaan dan kewangan sebelum ia menjadi masalah kewangan (hee ako tidak akan muflis)
Simpanan tu penting untuk masa yang akan datang!!! Manalah tahu ada kecemasan yg memerlukan wang segera!!!  Maka itu... simpanan itu lah menjadi penyelamat, lagi pun ako ni lelaki perlu ada simpanan yang mencukupi ... manalah tahu jodoh ako tiba-tiba sampai!!! hee

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN PESANAN ANDA DISINI.. Amsran.Com AKAN DATANG MELAWAT BLOG ANDA

RANDOM POSTS