Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

Terbaik buat Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB)

♠ Posted by amsran in ,, at 4:23 PM
Seperti yang kita maklum sumber tenaga elektrik adalah satu keperluan penting dalam kehidupan.  Setiap hari kita menggunakan peralatan – peralatan elektrik.  Dalam dunia yang serba maju ini, kita semakin bergantung kepada sumber tenaga bagi melaksanakan sebarang aktiviti harian.  Kepentingan tenaga elektrik dan kegunaanya adalah terlalu banyak untuk dinyatakan. Penggunaan peralatan- peralatan elektrik juga dapat meningkatkan taraf kehidupan kita di samping menambah kesejahteraan dan keselesaan hidup.Untuk memastikan bahawa keperluan tanaga elektrik adalah sentiasa mencukupi dan berterusan serta pada harga yang munasabah, kita perlu menggunakan tenaga elektrik dengan cekap, bijak, dan proaktif. Di negara kita tedapat beberapa Syarikat dan badan yang memainkan peranan dalam menyediakan bekalan eletrik yang mencukupi contohnya seperti Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) untuk negeri sabah, Sarawak Energy bagi Sarawak , Tenaga Nasional Berhad di semananjung dan beberapa lagi  syarikat terlibat dalam menyediakan bekalan eletrik.
Pengelaman saya baru-baru ini berurusan dengan Pihak SESB memang perkhidmatan terbaik telah diberikan kepada kami sekelurga walau bagaimanapun ada segelintir orang kata SESB ni  kalau nak potong bekalan Eletrik kerana lewat bayar ..paling cepat baru nak pergi bayar dah ada diorang hantar wakil mahu potong bekalan eletrik.... ada satu kes pula rakan kepada rakan.... sepejabat baru pergi kursus selama 2 minggu di Selangor  apa bila balik Sabah.. masuk rumah saja.. tekan suiz lampu  tak mahu menyala hairan juga me be blackout.. tapi tengok rumah sebelah lampu menyala.. check-check di meter bekalan eletrik pius utama dah dicabut oleh SESB.. terpaksa call minta pasang balik malam tu juga dan berjanji esok awal pagi ke kuanter bayaran SESB untuk bayar bill yang tertunggak. Ikutnya itu bukan kesilapan pihak SESB sebab kita yang silap lalai lewat membayar bill eletrik.. dan biasanya notis berkaitan akan dihantar sebelum membuat pemotontgan bekalan eletrik tersebut. 
Berbalik kepada tajuk utama kenapa saya kata terbaik kepada pihak SESB baru-baru ni bekalan eletrik di rumah terputus-putus seperti tidak cukup power walhal jiran sebelah ok saja.. tidak bermasalah..soo risau dengan keadaan sebegini kerana 1 unit monitor LCD hangus. Saya call buat aduan kepada pihak SESB .operator jawap pun dengan sopan...memang terbaik lebih kurang 30 minit pegawai yang oncall malam tu sudah sampai depan rumah dan masalah bekalan eletrik di rumah pun teleh diselesaikan dengan mudah.. rupanya sembungan kebal utama dengan kebal ke main suiz tidak kuat longgar. terbaik kepad SESB.. teruskan perkhidmatan sebegini. memang sesuai degan selogan " Working Harder for Better Power"
ADUAN SESB
MAIN SUIZ

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN PESANAN ANDA DISINI.. Amsran.Com AKAN DATANG MELAWAT BLOG ANDA

RANDOM POSTS